Nyáron különösen figyelni kell a folyadékbevitelre, a nagy forróságban a víz mellett jólesik ízesített, hideg finomságokat szürcsölni, ilyen a jegestea is.
Ha nyár, akkor minden mennyiségben jöhet a limonádé, valamilyen házi szörp, gyümölcslevek és az egyik legnagyobb kedvenc, a jegestea.
A tea az az ital, ami finom melegen és hidegen is. A boltok polcai tele vannak kész jegesteákkal, amelyeket csak inni kell. Pedig érdemes otthon is elkészíteni, nem nehéz, pillanatok alatt összedobható, nagy előnye, hogy dúsíthatod friss gyümölcsökkel, a cukor és a citrom mennyiségét te szabályozhatod, ha pedig szereted a különlegesebb zamatot, akkor gyömbérrel, mentával vagy ananászlével is izgalmasabbá teheted.
Meleg vagy hideg vízzel készüljön a tea?
Sok háztartásban jegestea esetén is meleg vízzel indul a folyamat. Egy kevés forró vízbe (1-2 deciliter) 4-5 teafilter kerül, amelyeket addig hagynak a folyadékban, míg az kihűl. Utána a filtereket kiveszik és hideg vízzel (1-2 liter) öntik fel ezt az alapot, amelybe sok-sok jégkocka, cukor és citrom kerül. Ez is egy jó megoldás, de érdemes úgy is elkészíteni, ahogy Amerikában szokták.
Hogyan készül?
Ha hideg teát szeretnél inni, akkor mindenképp így készítsd el, meglepően zamatos és frissítő lesz. A hideg vizes áztatással készült italhoz a filteres tea is megfelel, egy kancsó megtöltéséhez 4-5 szükséges, de tealevélből is készülhet, abból 1-2 evőkanálnyit ajánlott használni. Hogy fekete, zöld vagy gyümölcsös, az teljesen rád van bízva, ahogy az ízesítés is, de amíg eljutsz az ízek kialakításáig, 5-8 órát hagyd ázni a teát. A legjobb, ha 1 egész éjszakára lefeded és hűtőbe teszed, hogy a tea minden ízanyaga a vízbe kerüljön.
Fő a minőség!
Tudom, nem olcsó mulatság, de főleg a hideg vizes technikával készült teáknál érződik, ha az alap silány minőségű, ezért törekedj arra, hogy jófajta teafilterrel vagy élvezeti és különleges teákkal dolgozz.
Egy új technika szerint hideg vízbe érdemes áztatni a tealeveleket vagy -filtert, ez a cold brew módszer.
Mivel lehet feldobni?
Friss ízesítőkkel, citrommal, lime-mal és olyan gyümölcsökkel, amelyek a teában is megtalálhatóak. A pezsgős hatás kedvéért ásványvíz is mehet bele, sőt, olyan recepteket is találni, melyekben gyümölcslével öntik fel a jegesteát.
Jegestea készítése, ahogy mi szoktuk… 🙂
A jeges tea vagy ice tea nem egy bonyolult dolog, mégis lehet igazán mesterien készíteni, ahol csodálatos ízek gazdagítják a jéghideg frissítőnket. Ha pedig azt szeretnénk, hogy nyári szomjoltónk ne tartalmazzon ízfokozókat, mesterséges színezékeket, aromákat, cukrot, akkor természetesen készüljön a jeges tea házilag. Ehhez csupán válasszunk egy igazán jó tea alapot (pl.: hibiszkuszvirág, menta, zöld tea, stb)!
A mi nagy kedvencünk alapanyag szempontjából a menta és a hibiszkuszvirág. A menta frissítő és szomjoltó, míg a hibiszkuszvirág káprázatos szépsége mellett bámulatos hatással is bír szervezetünkre. Sokféle egészségügyi gondra gyógyír lehet, vagy épp megelőzi azok kialakulását. Erősíti az immunrendszerünket, gyulladáscsökkentő és antibakteriális, szabályozza a vérnyomást, támogatja a májunkat, enyhíti a menstruációs panaszokat (görcsök, hangulatingadozás, rossz kedélyállapot, stb), csak hogy párat említsünk.
Jegesteának való teafüveink: Mentakoktél, Bíborfelhő, Zöld tea – Lime, Fekete tea – Selyem
- Először is készítsünk egy nagy adag teát. Hagyjuk kihűlni.
- Vegyünk elő egy nagy kancsót/üveget
- A kancsóba mehet a jégkocka, friss gyümölcsök kockára, szeletekre vágva (pl. málnát, epret, narancsot, citromot, stb.; vagy épp menta leveleket). A különlegesebb, fűszeresebb ízvilágot kedvelőknek a gyömbéres, szegfűszeges, fahéjas ízvilág is tökéletes választás lehet!
- Öntsük át az üvegbe, hagyjuk egy ideig ázni, majd szűrjük le!
- Ha már nem meleg, hűtőben tároljuk tálalásig!
- Extra jégkockákkal és mentával, citromkarikákkal díszítve kínáljuk!
Természetesen száz és százféle receptet alkothatunk, ideje elkezdened kísérletezni, nálunk a szükséges alapanyagokat megtalálod egész nyáron.
Forrás: sobors.hu, heavenuts.hu