15.000 Ft felett ingyenes kiszállítás!

Térségünkben is elkezdett virágozni a bodza, melynek több fajta felhasználási módját ismerjük. A fehér színű virágból hűsítő ivólé vagy szörp készülhet, bogyóiból pedig akár lekvárt is főzhetünk.

Gyógynövény és ínyenc csemege – a fekete bodzát a népi gyógyászatban gyakran “a szegény ember patikája” néven emlegették. A megnevezést nem ok nélkül érdemelte ki: korábban a bodza főzetével olyan problémákat kezeltek, mint például a székrekedés, a szemgyulladás, a gümőkor, de használták még vértisztítónak, fájdalomcsillapítónak, hánytatónak vagy éppen vizelethajtónak is.

Ha visszatekintünk a múltba, megtudhatjuk, hogy a bodza nem csak manapság számít kedvelt növénynek, hanem réges-régen is ismerték a növény különböző részeinek kedvező hatásait, sőt még babonák is fűzhetőek nevéhez.

Az ókorban a fa sötét színű bogyóit festéshez alkalmazták. A nők körében hatalmas sikert aratott, hiszen a lilás-feketés termés a haj színezésére is alkalmas volt. Több nép is mágikus növénynek találta a bodzát. A dánok Hylde Moert, a természet istennőjét tisztelték a növényben. Úgy gondolták, ha gondozzák a fákat, az megvédi őket a bajtól. A Szatmár területén élő palócok néphite szerint ha a bodzára taposnak, meghajlítva földet hordanak rá, akkor a tehénből, a disznó sebéből kihull a pondró. A Zalai-dombságban a disznók óljába bodzaágat szórtak, hiszen úgy gondolták, akkor elkerüli őket a vész. Ezzel  szemben az alsó Őrségben a gonosz lelkek fájának tartották, s úgy hitték ha ház mellé ülteti valaki a növényt, bele fog csapni a villám.

A bodza,mint gyógynövény

A növény gyógyhatású része a virága, a levele, valamint az érett termése. A fekete bodza virágában flavonoidok, szaponinok, klorogénsav, ciánglikozid, illóolajok és nyálkaanyag található, míg a levelében cseranyag és szambunigrin glikozid, a termésben pedig szerves savak, antocianinok, vitaminok és cukrok vannak. A növény gazdag A-, B- és C-vitaminban is – utóbbiból dupla annyit tartalmaz, mint a citrusfélék. Ezen kívül tartalmaz még folsavat, pantoténsavat, ásványi anyagokat, valamint makro- és mikroelemeket, úgy mint vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort.

A bodza szárított virágaiból főzött teát meghűléses betegségek gyógyítására használhatjuk, ugyanis kiváló lázcsillapító, izzasztó és köptető.

A bodza a gasztronómiában is fontos szerephez jutott, a bodzaszörp és sok más különlegesség elkészítése több helyen is elterjedt.

Bodzareceptek

Tea bodzavirágból:

Hozzávalók:
 Víz

3-4 fej bodzavirág
 

Elkészítés: Egy teáskannába tegyük a bodzavirágot, majd öntsük fel forrásban lévő vízzel. Hagyjuk kicsit ázni, utána szűrjük le. Fogyasztáskor édesíthetjük akár mézzel is.

Bodzaszörp:

Hozzávalók:

  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg citromsav
  • 1,3 kg citrom leve és felvágott héja
  • kb 100-110 db bodzavirág
  • 5 l víz
  • 1,2 dkg benzoesavas nátrium

Elkészítés: A vízből és a cukorból sűrű szirupot főzünk. Miután kihűlt hozzáadjuk a citromsavat, a citromot, a bodzavirágot. Kb. 6 napig állni hagyjuk, néha megkeverjük. Majd végül kiszedjük belőle a virágokat és a vágott citromhéjat, a szörpöt szitán átszűrjük, majd üvegekbe töltjük. Kb. 12 liter szirupot kapunk belőle. Ha több ideig kívánjuk tárolni, akkor a citromsavval együtt benzoesavas nátriumot is rakjunk bele.

Bodzafánk:

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 4,5 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 3 tojás
  • csipetnyi só
  • bodzavirág
  • olaj

Elkészítés: Felverjük a tojásfehérjét, majd összedolgozzuk a hozzávalókat. A bodzavirágokat leszedegetjük és belemártjuk a tésztába, majd forró olajban kisütjük. Tálaláskor szórjunk rá porcukrot!

Bodzavirágos palacsinta

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 2 dl szénsavas víz
  • 3 dl tej
  • kevés olaj vagy vaj a sütéshez
  • 1 csipet só
  • bodzavirág

Elkészítés: A hozzávalókat összedolgozzuk, sűrű palacsintatésztát készítünk belőle, majd a megmosott, leszedegetett virágot a tésztába öntjük. Vajon vagy olajon sütjük. Tálaláskor fahéjjal vagy lekvárral is ízesíthetjük.

Bodzalekvár:

Hozzávalók:

  • 2 kg bodzabogyó
  • 1,5 kb cukor
  • 3 citrom leve

Elkészítés: A leszemezett bogyókat egy alapos mosást követően vízben felöntve puhára főzzük, majd a megfőtt szemeket átpréseljük egy szitán. A kapott gyümölcshúshoz hozzáadjuk a cukrot, a citromok kifacsart levét és elkezdjük főzni. Forrást követően még 20 percet főzzük közepes lángon, ezt követően az üvegekbe töltjük. Az üvegeket fejre állítva hagyjuk néhány percig, majd száraz dunsztba tesszük.

Források: nosalty.hu, wikipedia.hu