15.000 Ft felett ingyenes kiszállítás!

Lapacho tea – Különleges teák III.

A lapacho tea klasszikus értelemben véve nem éppen az a tipikus szálas tea, mivel tulajdonképpen ez egy fa lehántolt kérgéből készül.

A történelem során a vikingektől az inkákig rengeteg nép felismerte a lapacho sokrétű képességeit, napjainkban azonban még mindig nem annyira népszerű, mint például a közismert csipkebogyótea. Érdekessége, hogy bár a gyógyteáktól sokan főleg az ízük miatt ódzkodnak, ennek az íze inkább egzotikus és fűszeres, így ízesítés nélkül is fogyasztható. 

Mi fán terem a lapacho? 

A Tecome Lapacho névre keresztelt fa főként Bolíviában, Brazíliában, Peruban, Észak-Argentínában és Paraguayban őshonos, és több egyede megéri a közel 700 éves kort is.

A tea készítéséhez a fa belső, vörös színű kérgét használják fel, amit az őslakos indiánok isten fájaként, avagy életfának is szoktak nevezni, de az iperoxó, a taheebó és a kesuá neveken is ismert.

Mielőtt még megijednél, hogy a kéreg kitermelése a fa pusztulásával jár, erről szó sincs. A kérget ugyanis főként a 40 évnél idősebb fákról hántolják le, ami hamar, alig 1 év alatt regenerálódik, így a kitermelés során a fa nem szenved maradandó károsodást. 

lapacho fa

A lapacho egy örökzöld fa, virágai rózsaszínűek. A rózsaszín lapacho fa belső kérgét használják fel.

Miben rejlik a lapacho csodatévő ereje?

Megannyi jótékony hatása közül a három legkiemelkedőbb az immunerősítő, a gomba- és a baktériumölő képessége. Emellett el tudja távolítani a szervezetből a nehézfémeket, serkenti az emésztést és edzi számos belső szerv működését is, mint a lép, máj, vese. Képes javítani a vérkeringést, erősíteni a szívet, és igen eredményes a vérszegénység megszüntetésében is, a benne lévő vitaminokról nem is beszélve.

A lapacho a nők támasza

Amellett, hogy megerősíti a nemi szervek aktivitását, fájdalomcsillapítóként is funkcionál, és az egyik legerősebb ismert, természetes gombaölő növény. Ezt a képességét azok a természetben ritkábban előforduló nyomelemek biztosítják, mint a bárium, a jód, a bór, a xiloidin és a stroncium, amelyek markáns csíraölő hatással rendelkeznek, így nemcsak a gombák, hanem a vírusok és a baktériumok ellen is hatásos fegyverek. A lapacho külsőleg és belsőleg is eredményes a gombás fertőzések ellen, köztük a bél Candida-fertőzésének leküzdésében is. 

Kiegészítő avagy célzott kezelésként is alkalmazható: köröm-, kéz- és bőrgomba esetén borogatásként, nemi szerveket érintő fertőzések esetén pedig ülőfürdőként segíthet, de teaként is fogyasztható.  

Vitamincunami

A lapachol és a beta-lapachon nevű hatóanyagon túl rengeteg vitamint is tartalmaz akár a porított változata, akár a főzete: flavonoidok, alkaloidok, fenolkarbonsav, kalcium, kálium, mangán, foszfor, cink, vas, magnézium mind-mind megtalálható benne. 

Neurológiai atombomba az agynak

A lapacho rendelkezik egy olyan különleges adottsággal is, hogy doppingolja az idegrendszeri ellenálló képességet, és képes az egészséges alvást is megtámogatni, ami nemtől függetlenül mindenki számára egyformán fontos tényező a kiegyensúlyozott életmódhoz. Ráadásul a már említett magnézium és vas is nélkülözhetetlen a szervezet számára, hiszen, míg előbbi a feszültség és a stressz leküzdéséhez járul hozzá, addig az utóbbi a fáradékonyság és az étvágytalanság legyőzésében segít.  

Hatékony az influenza ellen

Mivel a lapachotea rendkívül jó izzasztó, így fogyasztása nemcsak megelőzésként, de kiegészítő kezelésként is alkalmazható az influenzaszezonban. Javítja a vér minőségét, és képes megtisztítani a nyirokfolyadékot is, így több fronton is képes szembeszállni a különböző megbetegedésekkel.

A bőr testápolója

Erről kevesebb szó esik, de a lapachotea a bőrbetegséggel küzdők számára is megváltás lehet. Hatóanyag-tartalma miatt ugyanis nyugtatja a bőrt, így alkalmazható ekcémára, viszketésre, szúnyogcsípésre. Nehezen gyógyuló sebek tisztítása és kezelésére, pikkelysömörre, neurodermatitiszre és a száraz, vörösödésre hajlamos bőr tüneteit is tudja enyhíteni.

Az ízületek őre

Ha esetleg azt hinnéd, hogy véget ért a jótékony tulajdonságok listája, még messze nem. Hiszen gyulladásgátló hatása miatt az ízületei gyulladásos betegségekben szenvedőknek is ajánlott a fogyasztása folyékony, kapszulás vagy pasztás formában. 

Az orvostudomány állása szerint

Bár több kutatás is készült már e témát illetően, mivel a lapacho gyógyító hatása csupán pár évtizede foglalkoztatja a tudományt. 100%-os biztossággal még senki sem merte kijelenteni, hogy gyógyítaná a daganatos betegségeket. Az azonban biztos, hogy hatása mindenképpen jótékony e betegséget illetően. Így a tea fogyasztását ajánlani szokták a rákos megbetegedéssel küzdőknek, szigorúan kiegészítő terápiaként.  

Hogyan és mennyit fogyassz belőle?

Az ebből készített tea nem tartalmaz koffeint, ellenben az egészségre és vitalitásra nézve hasznos vitaminokban és ásványi anyagokban igen gazdag. A lapacho tea többek között vasat, kalciumot, magnéziumot, mangánt, jódot, bórt és báriumot tartalmaz.
A lapacho teát megelőző jelleggel fogyaszthatjuk hideg és influenzás időszakokban, vagy bármikor, amikor a különféle fertőzések veszélye nagy. Az általános tapasztalatok szerint a teából elegendő napi két csészével fogyasztani: reggel és este. Ha így használjuk, támogatja az immunrendszert, segít megelőzni a megfázást és az influenzát. Megőrzi a belek egészséges működését, ezenkívül számos más pozitív hatása is van, a fent olvasottak alapján.

Lapacho tea – Citrancs

Teaválasztékunk között található a Citrancs elnevezésű különleges teakeverékünk, mely kellemes ízű és illatú.

A klasszikus lapachohoz, citromot és narancsot adtunk. Ennek az eredményeképpen az ital természetesen keserédes, gyengén vanília, és nagyon érezhetően citrus ízű.
A tea főzete rézszínű, az illata pedig nagyon kellemes.

Összetevők: lapacho, citromhéj, narancshéj

Kóstold meg! Irány a webshop!

További különleges teakeverékeink elérhetőek itt.