15.000 Ft felett ingyenes kiszállítás!

Galagonya, a szív gyógynövénye, ’’Isten gyümölcsé’’-nek és a „szív kenyerének” is nevezik. A népi gyógyászatban a leggyakrabban használt gyógynövények egyike és igazoltan nincs mellékhatása. Rendkívül jó szíverősítő és szívnyugtató. Serkenti a szívizom vérellátását, értágító és vérnyomáscsökkentő hatású, javítja a szív oxigén-ellátását. Fogyasztása koszorúér-betegségek esetén és megelőzésében is javasolt. Segít a vérkeringési problémák enyhítésében, visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását. Terhesség alatt is fogyasztható, és mellékhatásai sincsenek. Valóban Isten gyümölcse!

Hazánkban a galagonya (Crataegus) nemzetség 4 faja honos. Ezek közül a leggyakoribb az egybibés galagonya, a Crataegus monogyna.

Mindezek után felmerül a kérdés jogosan. Miért nincs minden udvarban egy ilyen növény? A kérdés költői. Pedig mindenhol megterem, itt van a Kárpát-medencében évezredek óta, nem kell metszeni, permetezni. Nincsenek jelentős károsítói, és minden részét fel lehet használni. Leveléből, virágos hajtásából gyógyteát főzhetünk salátákat készíthetünk. Gyümölcséből szörpöt, lekvárt, teát, bort és pálinkát lehet készíteni. Fájának színezete nagyon szép, csodálatos faragott alkotások, bútorok készíthetők belőle, bár nagyon kis termetű és lassan nő. 

Felhasználása

A galagonya nyugtató hatással is bír, s mivel enyhe hatású, hosszan tartó kezelésre is alkalmas. ’’Szívbarát’’, szíverősítő, szívnyugtató, vérnyomáscsökkentő hatása van, teájával megelőzhető az érelmeszesedés, csökkenti a koleszterinszintet. Alvászavarokra is használható, valamint ízületi gyulladásra, mindemellett emésztést serkentő és étvágyjavító hatása is van. Legfőbb hatóanyagai a szívglikozidok és a flavonoidok.

A galagonya tea fokozza a szívizom összehúzódásának erejét, csökkenti a szívfrekvenciát az ingerületvezetés sebességét, a vérnyomást, tágítja a koszorúereket, vízhajtó, enyhe nyugtató hatású.

Gyengült szívműködés esetén erősíti a szívet, illetve enyhíti a szívtáji nyomás érzését is. (Természetesen szívtáji nyomó, szorító fájdalmak esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni!) Különösen ideális szer a galagonya idősebb emberek szív- és vérkeringési panaszai esetén. A galagonya kivonat javítja a szívizom funkcióját, csökkenti a szubjektív panaszokat, a légszomjat és a szívdobogás-érzést. A galagonya a szívelégtelenségben szenvedő betegek számára is hasznos, mivel növeli a terhelhetőséget, csökkenti a nyugalmi szívfrekvenciát és a  vérnyomást.

Koszorúér betegség megelőzésére, illetve kiegészítő kezelésére is alkalmazható, mivel csökkenti a vér koleszterin szintjét, különösen az ártó LDL koleszterint. A koszorúér szűkületben szenvedő betegeknél javítja a koronáriákban a véráramlást. Idősebb korúaknál magas lázzal járó betegségek, influenza, tüdőgyulladás következtében kialakuló szövődményes szívbetegségek megelőzésére feltétlenül ajánlott.