15.000 Ft felett ingyenes kiszállítás!

TEAKÉSZÍTÉS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI

HÁNY ADAG EGY TASAK TEAFŰ?

Nehéz pontosan megmondani, hogy például 100 gr. szálas teából hány csésze (2,5 dl) tea készíthető, hiszen ízléstől függően jelentős különbségeket figyelhetünk meg.

Az útmutatásunk így a saját ízlésünket tükrözi, így általánosságban kb. 35 csésze, gyümölcsteákból kb. 25 csésze készíthető (több leöntés is készíthető ugyanabból a szálas teából).

TEAKÉSZÍTÉS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI

A virágot, levelet, hajtásvéget forrázzuk. Egy adag 1 púpos teáskanálnyi mennyiség, ezt 2,5 dl vízzel forrázzuk le. Lefedve hűlni hagyjuk 10-15 percig, majd szűrjük le. Ha kicsit több ez az idő, az nem baj, de ha 1 óránál tovább hagyjuk ázni, akkor már ne igyuk meg, inkább készítsünk frisset.

Hideg áztatással készülnek a nyálkatartalmú növények, mint pl. a csipkebogyó is. Ezeket 5-6 órán át áztatjuk, mert a csipkebogyó C-vitamin tartalma elbomlik 60 C felett. Nem szabad a teakészítéshez fém eszközöket használni, mert egyes anyagok gyógyhatását semlegesíti a fém. A vizet lehet fém teaforralóban melegíteni, de amivel a növény közvetlenül érintkezik (szűrő, csésze), az ne készüljön fémből.

Ízesítést nem ajánljuk, a gyógynövényeknek önmagukban is különleges, karakteres íze van. Ha azonban élvezeti teaként isszák a teát, akkor tehetnek bele mézet, citromot. De sohasem forró teába! A méz fontos enzimjei, a citrom C- vitaminja 40 fok felett elbomlanak, várjanak tehát, míg langyosra hűl a tea. A méz gyógyhatása fontos tényező, soha ne édesítsék a teájukat cukorral. Azonban a méz savasít is, ha valakinek sok a gyomorsava, akácméz fogyasztását ajánljuk.

A teákat mindig frissen készítjük. Termékeink csomagolásán megtalálják az összetevőknek megfelelő elkészítési módot.