15.000 Ft felett ingyenes kiszállítás!

5 GYÓGYNÖVÉNY, AMI SEGÍT A NAPÉGÉS ELLEN

A nyári időszaknak velejárói a rovarcsípések és a nagyon erős UV-sugárzásnak köszönhető napégés, ami ilyenkor sok bosszúságot és fájdalmat tud okozni. A jó hír az, hogy természetes módon is csillapíthatjuk a kellemetlen tüneteket. 

Egy jó strandos hétvége után remélhetőleg kipihentek és barnák vagyunk. Rosszabb esetben pirosak – rákvörösek… – és nyűgösek, egy kiadós leégés okán. Ilyenkor sincsen azért minden veszve, ha a házi patikánknak része néhány gyógynövény, a bőrpanaszokat elég hamar kezelni tudjuk.

Kamillavirág

A kezelést kezdd azzal, hogy a megégett bőrfelületet 15 percre hideg vízbe mártod vagy hideg borogatást teszel rá. Óvatosan, körültekintően kell ezt csinálni, ha a bőröd esetleg hólyagos, figyelni kell, hogy azok ne durranjanak ki! Ha az égett terület kellően lehűlt, akkor érdemes a kamillavirágzat kihűtött forrázatát lemosóként vagy fürdőadalékként használni. Ez antibakteriális és gyulladácsökkentő hatással is bír. Ha gyorsítanánk a folyamatokon, magát a lehűtést is elkezdhetjük víz helyett a kamillás (már kihűtött) forrázattal. Enyhe leégéskor hűvös fürdővizedhez tegyél 10-10 csepp kamilla-, illetve levendulaolajat. A hatás biztosan nem marad el, ha legalább fél órát töltesz a hűsítő vízben.

Körömvirág

körömvirág növény

körömvirágot régóta használják a népi gyógyászatban külsőleg sebgyógyításra és bőrgyulladások kezelésére. A körömvirágban lévő karotinoidok javítják a bőr öngyógyító képességét, gyulladáscsökkentő, és az immunrendszert is erősíti. Házilag is készíthető forrázatának használata enyhe bőrgyulladások, napégés, valamint kisebb sérülések vagy lassan gyógyuló sebek esetén ajánlott. Fontos tudni, hogy a fészkes virágzatúak, így a kamilla és a körömvirág is okozhatnak allergiát, ezért az arra érzékenyek számára nem javasolt a növényeket tartalmazó készítmények használata.

Aloe vera

Az aloe vera olyan hatékony természetes gyulladáscsökkentő, ami nem jár semmilyen mellékhatással, ráadásul a növényt önmagában is használhatod kisebb felületi bőrsérülések kezelésére. Tarts otthon aloe verát, és szükség esetén egyszerűen vágd le a növény levelét, préseld ki belőle a gél állagú anyagot, majd óvatosan kend a sérült bőrfelületre.

Fekete nadálytő

fekete nadálytő allantoint tartalmaz, mely rendkívül jó hatással van a bőrre, elősegíti az új bőrsejtek képződését. Sebgyógyító és bőrnyugtató hatásának köszönhetően hatékonyan alkalmazható napégés és rovarcsípés esetén is.

Orbáncfű

Egyre inkább elterjedtté válik az orbáncfű is, melynek virágából, ha főzetet készítünk, borogatásként használhatjuk nehezen gyógyuló sebekre és napégésre egyaránt. Segíti a bőr megújulását, emiatt hatékony ránctalanító is. Kicsit körülményes elkészíteni azt az olajat, ami segít a leégés ellen, de nagyon megéri – ez azonban nem tartozik a klasszikus gyorssegélyek közé, mivel három hét kell, hogy beérjen. Első lépésben főzzük meg a növényt, majd öntsünk rá olívaolajat, tegyük bele befőttes üvegbe és várjuk meg az érési időt. A három hét elteltével szűrjük le, és hűvös helyen tároljuk használatig.

Bár ezek a növények segítségünkre vannak, ha leégünk, mégiscsak érdemes elsősorban védekezni a nap ellen fényvédőkkel.

Forrás: egy.hu