Lassan itt a július és megkezdődik a diófalevél gyűjtésének a „szezon”-ja. 😊
A diófának a levele is felhasználható, nem csak a termése. Nézzük meg mire is jó.
A diófa két fajtájával találkozhatunk leggyakrabban a Kárpát-medencében, az egyik az ehető vagyis a közönséges dió, míg a másik a fekete dió, mely Észak-Amerikából származik és jellemzően díszfaként ültetik.
A diót már a magyar honfoglalók is használták, továbbá több nép történetében is nagy hagyományokkal bír. Míg egyes népeknél a termékenység szimbóluma volt, addig másoknál egy gyermek születésekor ültettek diófát. Már csak azért is, mert a diófa számos különböző részét fel lehet használni, ugyanis számos jótékony hatással bír.
Dióbél
A dióbelet ne csupán kellemes íze miatt fogyasszuk. A közönséges dió tartalmazza a legtöbb, emberi szervezet számára hasznosítható és egészséges olajat, főként telítetlen zsírsavakat, például omega-3-at. A-, C-, E- és többféle B-vitamint is tartalmaz. Mindössze 5 dió elfogyasztásával már fedezzük a napi szükségletünket. A benne található folsav remek ellenszere a vérszegénységnek, a sok kálium segíti a vérképzést, a magnézium pedig stresszoldó. A foszfor javítja a memóriát, a kálcium erősíti a csontjainkat és fogainkat, a szelén pedig nem csak immunerősítő.
Zölddió
A zölddióról valószínűleg kevesebben hallottak, pedig rendkívül pozitív hatással van az egészségünkre. C-vitamin tartalma kilencszer nagyobb, mint a csipkebogyóé. Ennek köszönhetően remek immunerősítő, így jó választás meghűlés és torokgyulladás esetén. Ezen kívül tisztítja a májat és a vért, fertőtlenítő hatása van, segíti az emésztést, hatásosan fellép a levertség és fáradtság ellen, segít a vérszegénység megelőzésében, továbbá gyomor- és bélhurut esetén is jó szolgálatot tesz.
Diófalevél
A közönséges dió levelének nagyon sok jótékony hatása van: gyomorerősítőként, vértisztítóként, emésztést segítőként tartják számon, illetve bőrproblémákra, kiütésekre, ekcéma ellen is javasolják. Borogatószerként szemgyulladásra és mandulagyulladásra is alkalmazható.
A tea készítés akkor a legjobb, mikor július-augusztus környékén a levelek megvastagodnak és sötétzöldek. A sárgás és rozsdafoltos leveleket nem szabad használni. Szárítását árnyékos helyen végezzük, majd morzsoljuk össze és páramentes helyen tároljuk.
Hagyományosan emésztést elősegítő és salaktalanító hatása van. Vértisztító, serkenti a máj tevékenységét és a vérkeringést, továbbá antibiotikus hatása van.
Cukorbetegségre azért is hatásos, mert szabályozza az anyagcserét, csökkenti a vércukrot.
Felhasználási javaslat: 1 púpozott teáskanál teakeveréket 1 csésze (2,5 dl) vízzel forrázzunk le. Lefedve hűlni hagyjuk 10-15 percig, majd szűrjük le. Ízlés szerint ízesítve vagy üresen fogyasztható.
Csak kúraszerűen ajánlott, tehát napi 1-3 csészével 6 hétig fogyasszuk, utána 4 hét szünetet tartunk.
Ha nincs időd vagy lehetőséged magadnak szedni, gyűjteni és feldolgozni a diólevelet, akkor rendeld meg tőlünk és fogyaszd egészséggel!