15.000 Ft felett ingyenes kiszállítás!

A levendula után talán a hársfa az egyik legrégebbi és legismertebb gyógynövényünk. Már régről fellelhető információk is tanúskodnak arról, hogy a hársfa virágából készítette főzet mennyi gyógyhatással rendelkezik. Érdekes tény hogy a hárs szó amúgy finnugor eredetű, jelentése fakéreg, háncs mégis a virágát hasznosítjuk. Legalábbis gyógyászati célra. A fát magát, a faszobrászat illetve a bútorkészítők használják, mivel a hárs az összes fafajta közül a legkönnyebben, a legjobban faragható faanyagot biztosítja.

A hársfa virágait azok teljes virágzáskor gyűjtik, árnyékos helyen tárolják és szárítják. Forrázata nem csak belsőleg teaként vagy tinktúraként, hanem külsőleg bőrápolószerként vagy fürdő vizekhez adva használható fel illetve borogatni is kiváló vele. Ráadásul, mivel mézelő növény így a belőle készült méz is nagyon finom, ugyanúgy gyógyhatásokkal rendelkezik, mint a fent említett módok. Kiváló gyógymódja a  meghűléses tüneteknek továbbá enyhe stresszoldó hatású is.

A hársfavirág tea étvágygerjesztő, emésztést javító, epehajtó, májvédő, vizelethajtó, vértisztító hatású.

hársfa virág tea

Nézzük hogyan alkalmazható

Belsőleg: Teája hatásos izzasztószer meghűléses megbetegedések eseténKöhögéscsillapításra, hörghurut oldására is kiválóan alkalmas. Lázas megbetegedéseknél enyhe lázcsillapító és izzasztó hatású. A népgyógyászat szerint jó idegerősítő és vértisztító. Enyhe nyugtató, szívműködést szabályozó hatása is van.

Külsőleg: toroköblögetőként, illetve bőrgyulladásra borogatóként használják.

Felhasználási javaslat:

Hársfa tea: 2 teáskanálnyi szárított hársfavirágot 2 dl forró vízzel leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük, mézzel ízesítjük (fokozza a hatását). Izzasztás céljából jó melegen fogyasszuk. Szükség szerint iható, de legalább napi 3 bögrével fogyasszunk belőle betegség alatt. Mellékhatása nem ismert, ezért bátran fogyasszuk.

Borogatás: 3 teáskanálnyi szárított hársfavirágot, 3 dl forró vízzel leforrázunk, 10 perc ig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta kétszer készítsünk belőle langyos borogatást a beteg bőrfelületre.

Lázas felső légúti hurut esetén jól kombinálható bodzával, kakukkfűvel.

Nátha, influenza alatt ihatjuk kamillával, echinaceával, csipkebogyóval.