Fagyi, jegestea vagy hideg leves, csupa izgalmas, hűsítő finomság, melyek jólesnek a forró nyári napokon.
Minden évszaknak megvannak az aktuális kedvencei, melyeket élvezni kell, amíg tart a szezon. Míg a zordabb időben a laktató, melegítő ételeknek van nagy sikerük, addig a nyári kánikulában a gyomorkímélő fogások, mézédes gyümölcsök, salátás és jeges finomságok kerülnek terítékre.
A kánikulában a hűsítő finomságok kötelezőek, illetve ilyenkor a megfelelő folyadékbevitelre is jobban kell figyelni.
Teakeverékeinket fagylalt készítéshez is felhasználhatod, mutatjuk, hogy hogyan.
Fagyi finomság
A nyár legkedveltebb nyalánksága a fagyi. A jéghideg, krémes finomság rengetegféle változatban kipróbálható. Édes és savanykás ízben is jólesik, mindenki megtalálja a neki megfelelőt. A fagyi készülhet tejszínből, tojásból, de növényi italból, tojásmentesen is kivitelezhető. A jeges élvezet otthoni készítéséhez jól jön a fagylaltgép, de ennek hiányában is gyártható, csak egy jól záródó, fagyasztható dobozra lesz hozzá szükséged. Hogy megfelelő állagú legyen a házi fagyi, fontos, hogy óránként átkeverd. Így, ha nyolc órára kerül jégre, akkor nyolcszor át kell keverni.
Hogy milyen ízű fagyi kerül a dobozba, az csak a készítőn múlik, mutatjuk a mi kedvenceinket:
Zöldtea-fagyi
Hozzávalók:
- 2 db tojás
- 2 ek Zöld tea – Lime teakeverék
- 1 ek cukor
- 0,5 rúd vanília
- 2,5 dl tejszín
- 1 dl cukor
- 3 dl tej
- 2 ek víz
- 1,5 dl Mascarpone
Elkészítés:
A zöld teát 10 percig két evőkanál forró vízbe áztatjuk, amihez hozzáadunk 1 evőkanál cukort.
A tejet felforraljuk a vaníliával, majd beleöntjük a teát. Öt percig pihentetjük.
A tojást a cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a leszűrt tejet. Lassú tűzön sűrűre főzzük.
Ha langyosra hűlt, belekeverjük a tejszínt, vagy a mascarponét. Fagyigépbe rakjuk és elkészítjük a zöld teás fagyit.
Házi – Derűs – fagyi
Hozzávalók:
- 2 db narancs reszelt héja
- 1 db mandarin reszelt héja
- 6 dl tej
- 2 dl habtejszín
- 4 ek méz
- 1 tk őrölt fahéj
- 4 db tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 1,25 dl Derűs ébredés teakeverék (főzet)
Elkészítés:
A tejet lábosba öntjük. Hozzáadjuk a tejszínt, a mézet, a fahéjat és a reszelt mandarin-, valamint narancshéjat, majd közepes tűzön felforrósítjuk. Mielőtt felforrna, levesszük a tűzről.
Robotgép segítségével a tojássárgájákat habosra verjük a cukorral. Beledolgozunk 2 ek mézes-fűszeres tejet, majd adagonként hozzáadjuk a maradék tejet. Feltesszük a tűzre, és keverés közben kissé besűrítjük. Végül átszűrjük egy kisebb (fém)tálba.
Egy hideg vízzel töltött nagy tálba jégkockákat szórunk. Belehelyezzük a kisebb tálat, és a fagylaltmasszát 5 percig kevergetjük. Miután a jeges víztől lehűlt, hozzákeverjük a gyógynövényes főzetet.
Végül a masszát fagylaltgépbe töltjük, és kb. 50 percig fagyasztjuk.
Következő blogunkban koktélreceptekkel jelentkezünk. 😊