15.000 Ft felett ingyenes kiszállítás!

Tea elkészítése, de hogyan?

Hogyan készítsem el a teát, annak érdekében, hogy megfelelően tudjam értékelni a teát, ismerni kell az adott teatípus főbb jellemzőit és az elkészítés megfelelő módját. 
Tea elkészítése sokféleképpen történhet, az eredmény pedig nem jó vagy rossz, hanem más. Különbözőek vagyunk az ízlésünk is más, így bíztatok mindenkit arra, hogy kísérletezzen és találja meg a számára legmegfelelőbb teát és teakészítési módot!

Ezen túlmenően szükségünk van némi intuícióra, nyitottságra, odafigyelésre és egyre több tapasztalatra.

Tea elkészítése: körültekintően kell megválasztani a következőket:

Víz

A tea elkészítéséhez jó minőségű, friss, megfelelő ásványi anyag tartalmú lágy vízre lesz szükségünk! Ideális a jó ízű forrásvíz, de ha mégis csapvizet használunk, előtte szűrjük meg valamilyen vízszűrő kancsóval. Megtisztítja a vizet a klórtól és akár a víz édességéért felelős magnéziumot is pótolja a szűrés alkalmával.

A 300-400 mg/liter alatti összes oldott ásványi anyag tartalmú vizeket részesítsük előnyben. Olyan semleges ph-jú, lágy vizet használjunk amelynek önmagában is jó íze van, mert ez rendkívüli módon befolyásolja majd az elkészült italunkat. 

Teakészítési módja

Jó teát egy tálban, mélyebb csészében is el lehet készíteni. Beletesszük a leveleket, felöntjük a megfelelő forró vízzel és elszürcsölgetjük. 

El kell döntenünk, hogy ázsiai vagy nyugati módon szeretnénk teát készíteni. 
Más lesz a tealevél / víz arány. Az ázsiai kevesebb víz, több tealevél és rövid felöntések többször, a nyugati kevesebb tealevél, több víz, egyszer, vagy maximum kétszer hosszabban áztatva. 

Ázsiai módszerrel ízletesebb teát lehet készíteni és összeadva az egyes felöntéseket nagyjából ugyanazt a tea mennyiséget kapjuk, mintha nyugati módon, nagyobb mennyiséget áztatnánk egyszerre.

Tea elkészítése eszközökkel

Ha egy és ugyanazt a teáskannát szeretnénk használni különféle tea típusokra, akkor az csak porcelán vagy üveg lehet. A különféle agyagok porózusak, átveszik a tea ízét így ideálisan csak egy teatípus elkészítésére alkalmasak. 

A tea fogyasztását vékony falú porcelán csészékből ajánljuk, amelyek belül lehetőleg fehérek, vagy világosak, hogy a tea színét és árnyalatát is jól lehessen látni bennük.  
A modern dupla falú csészék helyett, válasszunk selymes porcelánokat vagy celadon mázzal ellátott agyagkerámia eszközöket. Utóbbinak “érdesebb” felülete van, így még jobban érződik benne a tea illata.

Teakészítés ázsiai módon:

  1. Melegíts fel, de ne forrald túl a vizet. Amint felforrt a víz, kapcsold is ki a forralódat.
  2. Ezzel a vízzel melegítsd elő a teás eszközöket, majd öntsd ki.
  3. Tegyél megfelelő mennyiségű tealevelet a választott teakészítő eszközbe.
  4. „Ébreszd fel” a teát egy kevés vízzel és gyorsan öntsd is le, egyenesen a kiöntőbe. Ezzel a vízzel is átöblítheted a csészéket, hogy azok is átmelegedjenek.
  5. Ellenőrizd a víz hőmérsékletét, öntsd a levekre a megfelelő hőmérsékletű vizet, áztasd őket egy rövid ideig, ez gyakran 15-20 másodpercnél nem hosszabb.
    Öntsd át a kiöntőbe az elkészült teát. Ez lesz az első felöntés.
    Innen szervírozva mindenki ugyanolyan erősségű és ízű teát kap.
  6. Öntsd le újra és újra, ameddig élvezetes és ameddig teázni szeretnél.

A tea elkészítése „nyugati” módszerrel

Itt a tealevél és a víz aránya kb. 5 gr tealevél / 400 ml víz. Körülbelül 3-5-8 percig áztatjuk, attól függően, hogy milyen típusú teát készítünk el. Ennél a teakészítési módnál 1-2 alkalommal lehet felönteni a teákat. Fontos, hogy bár a nyugati módnál megszoktuk a “teatojást”, ezt próbáljuk meg hanyagolni. Gyors és praktikus eszköz lenne a mai rohanó világban, de ebben nincs helye a tealeveleknek kinyílni, ezáltal nem tudnak minden ízt kiadni magukból a levelek.

Inkább hagyjuk őket szabadon úszkálni és utána az egészet szűrjük le. Persze minél apróbbak, töröttebbek a tealevelek, annál gyorsabban kioldódnak, ezt is vegyük figyelembe amikor készítjük az italt. Ilyenkor csökkentsük az áztatási időt.

Mi magyarok jellemzően ez utóbbi módszert alkalmazzuk szívesen.

TEAKÉSZÍTÉS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI

Ha a fentieket túl körülményesnek, macerásnak gondoljuk esetleg nem fér bele a napi ritmusunkba 😊, az alábbi általános és hasznos információkat megfogadva sem fogunk csalódni az elkészített italunkban:

A virágot, levelet, hajtásvéget forrázzuk. Egy adag 1 púpos teáskanálnyi mennyiség, ezt 2,5 dl vízzel forrázzuk le. Lefedve hűlni hagyjuk 10-15 percig, majd szűrjük le. Ha kicsit több ez az idő, az nem baj, de ha 1 óránál tovább hagyjuk ázni, akkor már ne igyuk meg, inkább készítsünk frisset.
Hideg áztatással készülnek a nyálkatartalmú növények, mint pl. a csipkebogyó is. Ezeket 5-6 órán át áztatjuk, mert a csipkebogyó C-vitamin tartalma elbomlik 60 C felett. Nem szabad a teakészítéshez fém eszközöket használni, mert egyes anyagok gyógyhatását semlegesíti a fém. A vizet lehet fém teaforralóban melegíteni, de amivel a növény közvetlenül érintkezik (szűrő, csésze), az ne készüljön fémből.
Ízesítést nem ajánljuk, a gyógynövényeknek önmagukban is különleges, karakteres íze van. Ha azonban élvezeti teaként isszák a teát, akkor tehetnek bele mézet, citromot. De sohasem forró teába! A méz fontos enzimjei, a citrom C- vitaminja 40 fok felett elbomlanak, várjanak tehát, míg langyosra hűl a tea. A méz gyógyhatása fontos tényező, soha ne édesítsék a teájukat cukorral. Azonban a méz savasít is, ha valakinek sok a gyomorsava, akácméz fogyasztását ajánljuk.
A teákat mindig frissen készítjük. Termékeink csomagolásán megtalálhatóak az összetevőknek megfelelő elkészítési mód.

Szerintünk a jó tea jellemzői: finom, egészséges, hiteles és megbízható forrásból származik. Minden általunk kínált teát gondosan készítünk és alkotjuk meg. A gyógynövény önmagában nem elég. Az emberi tényező, a készítő személye, hozzáállása legalább annyira számít.