15.000 Ft felett ingyenes kiszállítás!

A folyadékbevitel fontossága: víz vagy tea

A szakemberek figyelemfelhívásai az elégséges hidratációról egész évben jelen vannak a médiában. A meleg napokon logikusan gyakrabban botlunk bele ezekbe a javaslatokba. Nem is az a kérdés, hogy szükséges-e a folyadék utántöltése hanem, hogy miért szükséges a rendszeres hidratálás, és hogyan kell azt biztosítani.

Szomjúság

Naponta hányszor veszed észre, hogy szomjas vagy. Ha nem sportoltál, vagy ha nem ettél egy jó sós pacalpörköltöt ebédre, akkor talán egyszer sem.

Állítólag, a nők általában kevésbé érzékelik, hogy szomjasak, mint a férfiak, az idősek pedig alig gondolnak egy bögre vízre, vagy teára. A hidratálás az egészséges fizikai folyamatok egyik alapvető feltétele. Aki arra vár, hogy megjelenjen a szomjúság érzete, és csak utána fogyaszt folyadékot súlyos egészségügyi problémákat okozhat magának.

Az emberi test 60-70% vizet tartalmaz. Ha csak egy százalékkal csökken ennek az értéke, a teljesítményünk csökken, fizikailag és a mentálisan fáradtnak érezzük magunkat. A 4% -os csökkenés figyelmetlenséghez és irritációhoz, fejfájáshoz, álmossághoz vezet. Ha a test elveszíti víztartalmának a 8% -át, szervi elégtelenség fordulhat elő.

A következő okot amiért rendszeresen kell folyadékot fogyasztanunk.

– minél többet iszunk, annál kevesebb zsírt tárolunk

-megfelelő hőszabályzás: megfelelő folyadékbevitel nélkül a test túlmelegszik, még akkor is, ha légkondicionált irodában ülünk.

-a felesleges anyagok eltávolítását a testből : az édesítetlen italok segítik mindezt.

-javítja a tápanyagok szállítását, és megakadályozzák a vese, és húgykövek képződését, valamint néhány szív és érrendszeri betegségek kialakulását.

Aki megfelelő és elegendő folyadékot fogyaszt, annak gyönyörű a bőre, egészséges az emésztése, és tele van energiával.

Hogyan és mennyit?

Egy liter víz egy hosszabb kirándulás után többet árthat a testnek, mint segíthet.

Jobb gyakrabban kevesebb folyadékot fogyasztani.

Már reggel kezd el a folyadékbevitelt. Töltsd fel az éjszaka alatt elvesztett folyadékokat. Alvás közben átlagosan 0,5 liter vizet izzadunk ki. A reggeli ” újratöltés ” beindítja a szervezetet az egész napra.

Igyál egész nap, készít egy pohár tiszta folyadékot minden étkezéshez. De, étkezés közben ne igyál, szükségtelenül hígítja az emésztősavakat, és a test ezután az ételt rosszabbul dolgozza fel. Az utolsó folyadékadagot ajánlott egy órával lefekvés előtt meginni.

A folyadékbevitelt jó, ha korunkhoz, testsúlyunkhoz, életkorhoz, nemünkhöz, aktivitásunkhoz, a környezetünk hőmérsékletéhez állítjuk be. Az optimális napi 1,5–2 liter folyadékot fogyasztani. Néhány orvosi vizsgálat viszont azt ajánlja, hogy minden 15 kilogramm testtömeghez 0,5 liter folyadékot fogyasszunk.

Víz ? tea

A közelmúltban még azt állították, hogy a legjobb ital a tiszta víz. Persze mi ezzel tökéletesen együtt értünk. Ha azonban az ember egész nap csak csapvizet fogyaszt, hamar megunhatja azt. Ezért nagyon megörültünk a hírnek, amit a napokban találtunk a BBC News portál oldalán: A tea „egészségesebb” ital, mint a víz. A cikk fő üzenete az, hogy a tea nemcsak nem dehidratál, amint azt állították, hanem éppen ellenkezőleg, antioxidánsokat juttat a testbe, és kiváló eszköz a civilizációs betegségeinek megelőzésére. Beszámolnak ebben továbbá arról, hogy Dr. Carrie Ruxton és csapata a londoni Kings College-ból jöttek rá erre a tényre. A Brit Táplálkozási Alapítvány szakértője szó szerint állítja: “Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a tea potenciális egészségügyi előnyökkel járhat. A szívbetegségek, és a rák kockázatának csökkentése szempontjából konkrét előnyei vannak annak, ha teát fogyasztunk “.

C. Williamson azt javasolja, hogy napi 3-4 csésze teát fogyasszunk. “Az ivóvíz alapvetően a folyadék pótlására szolgál. A tea helyettesíti az elveszített folyadékot, és ráadásul antioxidánsokat is juttat a szervezetbe “- írja a tudós. Tehát kettős előny származik a tea fogyasztásából. A szöveg szerint nincs bizonyíték a teázás káros hatására.

Mi pedig annyival szeretnénk ez kiegészíteni, hogy mindig minőségi teát vásárolj.

Nézz szét webshop kínálatunkban.

Egészségedre!