15.000 Ft felett ingyenes kiszállítás!

Hosszú utat járt be a teapiac, míg a kimérve árult tealevelektől eljutott a mai márkázott, teafilter ig. Mint szinte mindennek az italok világában, a filteres teának az életében is találkozunk egy-két homályos ponttal. Különböző írott és íratlan források más-más embereket titulálnak feltalálóként, de természetesen az időpontok és a helyszínek tekintetében is megoszlanak a vélemények.

A teatojás a teafilter őse

Maga a tea a 17. században Angliában robbant be, míg maga a teázási szokás a 18. századra alakult ki. Ekkora már a fekete teát tejjel fogyasztották.

Több oka is volt annak, hogy egy új teafőzési módszert kerestek:

  • az egyik, hogy a tej ne keveredjen a tealevelekkel,
  • a másik, hogy a csészét és a kannát is nehéz volt megtakarítani, miután beleszáradtak a levelek, így kényelmi szempontok miatt is más megoldáshoz kellett folyamodniuk,
  • Illetve úgy tartották, hogy finomabb lesz a tea, hogyha egy adott idő után a leveleket kiveszik a vízből.

Mindezeket számbavéve, született meg a teatojás, amely egy üreges fémgömb, amelybe beletöltötték a tealeveleket, majd beletették a forró vízbe. Rövidesen ez lett a teafőzés elsődleges módja, mert annyira népszerű lett ez az ötlet.

A teafilter kialakulása

Amerikában is nagy népszerűségre tett szert a teatojás, azonban 1908-ban egy New York-i teakereskedőnek az a remek ötlete támadt, hogy a teakeveréket előre kiporciózva kellene csomagolni és árulni.  Thomas Sullivan a csomagoláshoz kicsi selyemtasakokat használt, amelyekbe egy-egy adag teára való teafüvet rakott. A vásárlóknak tetszett az előkelő csomagolás, de az nem esett le nekik, hogy ebből át kellene tölteni a teakeveréket a fémtojásba – ehelyett egyszerűen beledobták a selyemzsákot a forró vízbe.

Sullivan egyszer csak azt vette észre, hogy egyre több vásárló panaszkodik, hogy a finom anyagból készülő teazacskók könnyen megsérülnek. Évekbe telt, mire rádöbbent, hogy véletlenül találta fel az egyszer használatos teafiltert. Bár Sullivannak köszönhetően terjedt el a teafilter, a szabadalom valójában nem az ő nevéhez fűződik: Roberta C. Lawson és Mary Molaren már korábban kitalálta és megalkotta a „Tea-Leaf Holdert”, vagyis a tealevéltartót. A leveleket hálós szövetbe tették, pont annyit, amennyi egy csésze teához szükséges. 1903 márciusában be is jegyezték a szabadalmat, így már 1904-ben megjelent a kereskedelmi forgalomban is a teafilter, mégsem az ő nevükkel vált ismertté.

1920-ban kezdődött a teafilter tömeges gyártása, a viszonylag drága és könnyen sérülő selymet gézre, majd speciális szűrőpapírra cserélték a selyemről. Ekkor került rá a cérna is, hogy a vízbe lehessen lógatni, illetve a díszes kis címke a márkajelzéssel. Ekkor még két méretben készültek a teafileterek, volt egy nagyobb a kancsóhoz, egy kisebb pedig a csészéhez. Az első teafiltergyártó gépet 1929-ben Adolf Rambold készítette el a Teekanne számára. Az 1930-as évekre már napi 18.000 teafiltert gyártottak le, szállítottak.

Az angolok és a filter

tölthető teafilter

Angliában sokáig megvetették a teafiltert, a teázási szokás meggyalázásának gondolták. Nem véletlen fogadták nehezen, hiszen az új találmány teljesen megváltoztatta az addigi szertartást: a kis zsákokban már nem lehetett rendesen látni a levelet, nem lehetett megszagolni, már nem igazán számított a minőség, hogy honnan jött a levél. A tea kényelmi árucikké vált, a teázás pedig a mindennapok része lett.

A második világháború után változott meg a helyzet: először 1952-ben a Lipton, majd 1953-ban a Tetley szabadalmaztatta a teafilterét, ennek ellenére 1968-ban az Egyesült Királyságban főzött tea mindössze 3%-át készítették filterrel. A 2000-es évek elejére azonban ez a szám már 96%-ra emelkedett.

A britek a mai napig úgy tartják, hogy az igazi tea teatojással készül, úgyhogy a legtöbb angol háztartásban egész biztosan megtalálható az üreges fémgömb is.

Te is filtert vagy a teatojás használsz? Nem? Akkor nálunk vásárolhatsz üres tölthető filtert és teatojást is, amit kedvenc Kézműves tea termékeddel tölthetsz meg tetszés szerint.

Nézz szét nálunk és próbáld ki a Kiegészítő termékeinket a webshopban. 😉

Rendelésedet nagy szeretettel és gondos csomagolással küldjük Neked!