15.000 Ft felett ingyenes kiszállítás!

MERT HA NEM ÖRÜLSZ, AKKOR IS ESNI FOG” – MINDEN CSAK NÉZŐPONT KÉRDÉSE

Szlafkai Éva kreativitás tréner sorait osztjuk meg ma veletek. Érdemes elgondolkozni rajta.

Ez egy klasszul kimondott igazság, és sokkal több rejlik mögötte, mint az éppen aktuális időjárás. Persze, esős időben nyűgösebbek vagyunk, minden szürke, nyirkos, saras, hűvös, mégis, mi a fenének örüljünk?! Bár az esőn nem változtathatunk, a hozzáállásunkon viszont annál inkább. Nézzük, hogyan segít át bennünket a nehezen befolyásolható helyzeteken a döntési szabadságunkfordítsuk előnyünkre a nézőpontunkat!

Ha a körülményeken nem változtathatsz, változtasd meg a hozzáállásod!

Vannak dolgok, helyezetek, körülmények, amelyekre nem mindig van ráhatásunk, és nem tudunk rajta éppen változtatni, úgy mint az időjárás, az aktuális anyagi helyzetünk, a családi állapotunk, a politika, vagy egy törölt repülőjárat. Ha mindezekre nincs közvetlen ráhatásunk, akkor nézzük meg, hogy mire van, és helyezzük át a fókuszunkat. A hozzáállásunkon múlik, miként látjuk magunkat és a lehetőségeinket egy adott helyzetben. Hiába toporzékolunk, verjük a fejünket a falba, nyüsszögünk, nyafogunk, rumlizunk, hogy a példánál maradva esik az eső. Az esőt ez nem érdekli cseppet sem. Az eső attól még esni fog, mi meg közben stresszeljük magunkat egy olyan dolgon, amin nem tudunk változtatni.

Akkor mégis mit tegyünk?
Bármit, amire van lehetőségünk.

A külső körülmény ez esetben a keret, ami meghatározza a mozgásterünket, viszont a keretek között már nálunk van az irányítás, itt kell kiaknáznunk a lehetőségeinket. Időközben átalakulhatnak a keretek (pl. eláll az eső), vagy lazábbak lehetnek (csak szemerkél), de mi is tágíthatunk rajta (esernyővel a kézben csináljuk ugyanazt, mint amit terveztünk), illetve a javunkra is fordíthatjuk a keretek miatt megszülető lehetőségeket (lásd lentebb a példákat).

A saját mozgásterünk

Ha nem akarunk bosszankodni, és nem akarjuk sem a saját, sem mások dolgát, velünk való együttlétét megkeseríteni a panaszkodásunkkal, kesergésünkkel, akkor találjuk meg a helyzetben rejlő lehetőségeket, ahol úgy érezzük, mi irányítunk. Találjuk meg a döntési szabadságunkat! Csináljunk olyat, amit az adott körülmény megléte nélkül nem tennénk.

De most ne evezzünk olyan messzire, maradjunk az esős példánál. Ha utálod az esőt, mégis arra ébredtél reggel, hogy szakad, vagy a munkaidő végén vagy épp hétvégén áll neki esni az eső, több lehetőséged is van.

Lássuk, mik lehetnek ezek:

 • Lemondod a kültéri programokat, így több időd juthat olyan beltéri tevékenységre, amire sokszor nincs időd.
 • Előveszed azt a könyvet, amit már ezerszer elkezdtél, de sosem tudtad befejezni.
 • Végre nem csak nézegeted az éjjeliszekrényed mellett, hanem bele is kezdesz egy új könyvbe, amit eddig csak halmoztál.
 • Készítesz egy illatozó forró teát.
 • Beülsz a kedvenc kávézódba a kedvenc feketéd mellé, és belemerülsz a könyvedbe/blogodba/az új projektedbe/az elázó emberek látványába.
 • Bebújsz a fotelbe és a puha plédedbe, majd belemerülsz egy új Netflix sorozatba.
 • Felveszed azt a vagány esőkabátot, vagy felhúzod azt a király ernyőt, amit a legutóbbi ilyen esős napon vettél és máskor nem tudod használni.
 • Itt a remek alkalom, belekezdesz végre, tudod, amit már egy ideje halogatsz…
 • Átmész az egyik barátodhoz, akihez már egy ideje nem jutottál el, mert nem volt időd.
 • Megtervezel egy klassz programot, amit a legközelebbi napos napon fogsz tenni.
 • Összedobsz egy gourmet ebédet/vacsorát, és vendégül látsz valakit.
 • Felveszel egy gumicsizmát, és felszabadítva gyermeki önmagad, végigtrappolod az összes pocsolyát munkából hazafele menet.
 • Kinyitsz egy üveg bort, és aznap már nem mész sehova
 • Lemész az edzőterembe és csúcsot futsz/emelsz.
 • Örülsz, hogy nem kell fürdőcuccra vetkőznöd, mert az utolsó 2 kg-ot még nem dobtad le és itt életbe lép az előző pont.
 • …csak tőled függ, mivel bővíted.

Ha legközelebb találkozol egy olyan helyzettel, körülménnyel, amely nem tetszik, és sajnos nem vagy rá hatással, gondolj arra a számtalan lehetőségre, ahogy a javadra tudod fordítani. Ne arra koncentrálj, ami nem tőled függ, találd azokat a réseket, amit te tudsz kitölteni, ahol szabadon rendelkezel a lehetőségekkel. Ahogy változtatsz a hozzáállásodon, szemléleteden, egyből javítasz a hangulatodon is, ráadásul a környezeted hangulatára is kedvező hatással lehetsz. 

Így egy kétségbeesett ábrázat helyett egy követendő, szimpatikus, motiváló példát mutatsz mások számára.

Forrás: 365letszikra.hu