15.000 Ft felett ingyenes kiszállítás!

Maté tea – Különleges teák IV.

A Yerba Mate vagy a hétköznapi használatban simán csak maté az Ilex paraguariensis nevű fa leveléből készül, mely egy olyan ital, amely: erős, mint a kávé, egészséges, mint a tea és olyan boldogságot okoz, mint a csokoládé. Rendkívüli élettani hatásai miatt sokan egyszerűn úgy nevezik: „az istenek itala”.

24-féle vitamint és ásványi anyagot, 15-féle aminosavat, 11-féle polifenolt és számos más antioxidánst tartalmaz. A tea aktív stimuláns összetevői a koffein, a xantin, a teobromin, és a teofilin, és hasonló élénkítő hatás mellett kevésbé terheli meg a szervezetet, mint a kávé.

Remek választás, ha valamilyen okból csökkenteni szeretnénk a kávéfogyasztásunkat. A kávéval szemben nem olajos és nem savasít, ezért kevésbé terheli meg a gyomrot. A kávéra jellemző kellemetlen „beütés” érzete nélkül emeli a szervezet energiaszintjét, növeli a koncentrációs képességet, fokozza az éberséget és a figyelmet, segít megküzdeni a testi és szellemi fáradtsággal. Gyakorlatilag az élet fenntartásához szükséges minden vitamint tartalmaz.

Múltja és jelene

A yerba mate tea előnyeit már ie. 3000 évvel felfedezték.  Növekvő népszerűsége a történelem során egyre csak erősödött számtalan kedvező egészségügyi hatása és kulturális jelentősége miatt. Napjainkban  nagyon közkedvelt italnak számít  Argentínában, Uruguayban, Paraguayban, sőt Brazília egyes régióiban. Ezekben az országokban kulturális örökségnek  tekintik, mert nagyon különleges módon készül – fogyasztása rítus és társadalmi esemény is egyben – alkalom arra hogy egy pillanatra megálljanak, és felhagyjanak a rohanással. A fogyasztásában van valami mágikus: új ötletek születnek, történetek vándorolnak, egy igazi közösségi érzés jön létre. Ennek, és  számtalan egészségügyi előnyének köszönhetően a átlépte más kontinensek határait is –  ma már a világ egyik leg elterjedtebb italának számít.

Honnan származik? A múltja

Las Marías által kiadott „Caá Porã: Yerba Mate szelleme” című könyv szerint  a mate tea felfedezése a kaingangi etnikai csoportnak tulajdonítható, akik a növény nyers levelét rágták. Ugyanakkor a guarani indiánok –  néhány dél-amerikai ország őshonos lakosai  –  voltak azok, akik elsőként a yerba mate előnyeinek felfedezésén fáradoztak. 

mate tea alapvető élelmiszer volt a guaraní indiánok számára. Törzseik Paraguayban, valamint Argentína, Brazília, Bolívia és Uruguay egyes részein éltek, és élnek napjainkban is. Ők voltak azok, akik a yerba mate felhasználásának technikáját tökéletesítették azzal, hogy a leveleket mate tökbe tették meleg vízzel felöntötték, és a kapott folyadékot kortyolgatták – eleinte a fogaikkal szűrve ki a mate leveleket, majd az általuk készített cukornádból készült szűrővel ellátott szívószálon (bombillán)  keresztül.  

A mate szó eredete a kecsua „matí”-ra vezethető vissza és kis tököt jelent. Azt a tökből készült edényt hívták így, amiből a teát itták. A mate tök hagyományosan egy a lopótökkel rokon Lagenaria fajtából készül, melyet – a magyarokhoz hasonlóan – a dél-amerikai indiánok folyadék tárolására és hangszerek készítésére is használtak. Gyakran vésetekkel és festéssel díszítették. Magát a tea alapanyagául szolgáló növényt ill. az abból készült tea füvet „yerba mate”-nak, azaz „mate fű”-nek nevezik.

guarani indiánok amellett, hogy értékelték a yerba mate tápértékét, és  egészségügyi előnyeit, az istenek szent ajándékaként tekintettek rá. Különleges jelentést adtak a mate teának: szinte bálványozták – azt hitték, hogy a yerba mate ivásával a dzsungel erejét isszák meg. Ez a szent, különleges jelentés volt az oka annak, hogy később gyakran használták fizetőeszközként a más törzsekkel (inkákkal, charrúákkal, araukanókkal és pampákkal) folytatott cserekereskedelem során. 

Népszerűség gyarmati időkben

Amikor a spanyolok gyarmatosították Dél-Amerikát, a guarani földre érkezve  átvették az indiánoktól a yerba mate tea fogyasztás szokását. Megismerték az előnyeit – a mate teát pedig „Hierbas del Paraguay”-

nak, azaz paraguayi fűnek nevezték. Kezdetben fogalmuk sem volt arról, hogy a levelek egy őserdőben növő fáról származnak.  

A népszerűvé váló maté tea a származási helyéről a spanyol fennhatóság alatt álló összes területre elvitték. A fogyasztásának gyors elterjedése azonban a jezsuita misszionáriusoknak volt köszönhető – akik azt jósolták, hogy kereskedelmi forgalomba hozatala óriási gazdasági potenciállal rendelkezik, ezért megkezdték annak vizsgálatát, hogy a mate tea fa miért csak a világ ezen bizonyos régiójában nőhet. Később felfedezték a titkot: a magokat tukánok (trópusi madarak Közép- és Dél-Amerikában) előre megemésztették.  A spanyol jezsuiták úttörők voltak a yerba mate termesztésében, szállításában és forgalmazásában, emiatt sok helyen a yerba matét  „jezsuita teának” hívták.

A „gauchók” és a yerba maté iránti szeretetük

maté tea

A „gauchók” – az argentin pampák lovas vándorai, (egyfajta argentin cowboyok)  Argentína-szerte, valamint Uruguayban, Paraguayban és Brazília déli részén, Chilében, sőt Bolíviában is letelepedtek. Önálló, vidéki és félig nomád életmódjukról voltak híresek – a fel nem használt földeket lakták,  településeket és városokat építettek. Vadmarhákra vadásztak és elsők voltak a hagyományos asado (sült marhahús) elkészítésében, amely ma az egyik legmélyebben gyökerező hagyományt képviseli olyan országokban, mint Uruguay és Argentína. Az asado jellemzője a parázs felett történő sütési metódus: a megsütésre kerülő állatokat kibontják, egyenletesen szétnyitva kereszt ágakra feszítik és rögzítik, majd a korábban rakott tűz parazsától jelentősebb távolságra ferdén a földbe szúrják, és alacsony hőmérsékleten, kíméletesen sütik meg hosszú órákon át. 

A gauchók az őshonos csoportokkal való együttélés során identitásuk részeként yerba matet ittak  reggelire, ebédre, vacsorára és lefekvés előtt. Az ivása mai napig tartó  tradícióvá vált. 

A napjainkban

A mate teát Argentínában, Paraguayban és Brazília déli részén termesztik, itt a legideálisabb a talaj, a hőmérséklet és a páratartalom a növény számára. Bár számtalan kísérlet történt a termesztésére és előállítására más régiókban is  –  például Észak-Amerikában, Ázsiában és Afrikában, az Ilex paraguariensis nem hajlandó növekedni a Guaranik földjein kívül.

Argentínában a víz után a leginkább fogyasztott ital , minden társadalmi osztály számára. A Yerba Mate Nemzeti Intézet adatai szerint Argentínában évente, fejenként átlagosan 100 liter matét fogyasztanak. Az argentin otthonok több mint 90% -ában van jelen. 

Noha Argentína a legnagyobb gyártója és exportőre, (a világpiac 54% -ával) Latin-Amerika határain kívül is  egyre nagyobb népszerűségre tesz szert ez az ital.  Ma már  ennek a természetes italnak az előnyeit, messze a kontinensen túl is  élvezhetik.

A termelő országok életmódjának szerves részét képezi afogyasztása: akár kulturális – társadalmi eseményként csoportosan, akár  egyénileg kerül rá sor  – de szó szerint bármikor, bárhol fogyasztják. A Yerba mate több mint egy stimuláló ital – kiterjedt előnyeit mindenki megtapasztalhatja. 

Maté tea – Kincs

maté teakeverék

Teaválasztékunk között található a Kincs elnevezésű különleges teakeverékünk, melynek összetétele kellemesen telt, friss és egzotikus.

Sötét sárga, egészen enyhén réz színű tea, mely maté illatú, azaz kellemesen földes. Ha figyelmesen kortyolgatjuk a teáját a borsmenta, a fűszerkömény és a rózsaszirmok lágy érintését is felfedezheti.

Összetevők: maté tea levél, homoktövis termés, fűszerkömény, mentalevél, rózsazsirom

További különleges teakeverékeink elérhetőek itt.