15.000 Ft felett ingyenes kiszállítás!

Közel 90 féle alapanyagot használunk már fel termékeink előállítása során, így arra gondoltunk, hogy megismertetjük veletek ezeket az összetevőket kicsit részletesebben. Alma mint tea alapanyag. Ebben a blogban az alma kerül kivesézésre. Ezzel kezdjük meg az alapanyagaink ABC sorozatunkat.

Alma mint tea alapanyag

Az alma vagy almafa a rózsafélék családjába tartozó növénynemzetség. Körülbelül 55 faj tartozik ide, melyek többsége Ázsiában, kisebb része Európában és Észak-Amerikában honos. A nemzetségbe tartozó egyedek, vagyis az almafák termésének a neve az alma.

Az almafajok közül az élelmezés szempontjából fontos szerepe van a nemes almának, melynek több fajtáját termesztik a világon: terméseit gyümölcsként fogyasztják, illetve az élelmiszeripar nyersanyagként használja fel különféle termékek előállítása során. Ez az almafajt, ennek fajtáit, s ezeknek a termését is egyszerűen almának nevezik.

Apfel blossom

Az alma nyersen, kockákra vágva ideális salátákba, főzve gyümölcslevesekhez, kompótnak, de téli tárolásra befőttnek, lekvárnak is alkalmas. Használható szószok készítéséhez és süteményekben is ízletes. Jellegzetes sütemény az almáspite, aminek a töltelékét fahéjjal fűszerezett almareszelék adja. Pépesítve, akár több más gyümölccsel kombinálva kiváló bébiétel. Kipréselt leve a legtöbb gyümölcslé egyik legfőbb alkotóeleme, kissé fanyar, savanykás ízével ezekben mind dominál. Alkalmas gyümölcsbor és pálinka készítésére is. Vékony, lapos szeletekre vágva, majd kiszárítva almachips (aszalvány) készíthető belőle, ami még szárazon is savanykás.

Már a rómaiak korában is 29 almafajtát tartottak számon, előszeretettel fogyasztották és bort is készítettek belőle.

Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, valamint A-vitamint, B-komplex vitamikokat, és némi C-vitamint is, ami a héjban található meg a legnagyobb mennyiségben. A B-vitaminok nagyon jó hatással vannak az emésztésre, mivel serkentik, elősegítik a táplálék felszívódását. (forrás: Alma (növénynemzetség) – Wikipédia (wikipedia.org))

Gyógyhatása

Habár C-vitamin tartalma jóval csekélyebb, mint például a narancsé vagy a citromé, mégis a benne lévő ásványoknak köszönhetően nagyon jó hatása van az emésztőrendszerre. Fontos hatóanyaga még a pektin, ami vízben oldva kocsonyás zselét alkot, valamint a héj cellulóz része, amelynek béltisztító hatása van.

alma darabok teakeverékben

Alacsony vércukor esetén is hatékony, fogyasztása pótolja az ilyenkor szükséges glükózt.

Kissé savanykás, fanyar íze miatt használjuk mi is élvezeti teáinkban, többek között:

Írd be a weboldalon a Termékeink menüpontban a kereső sávba, a termék nevét vagy hogy almadarabok és az összes terméket kidobja a szűrésre, amiben elérhető az alma, mint összetevő.