15.000 Ft felett ingyenes kiszállítás!

Kézművességünk mivolta 😊

Kézműves fagylalt, kézműves szörp, kézműves pálinka. Lassan nincs olyan élelmiszer, amiből ne létezne kézműves verzió.

Mi kell ahhoz, hogy egy terméket a jól csengő kézműves jelzővel illessenek?

Tényleg kézzel készülnek?

Magyar Élelmiszerkönyv 2-109-es irányelve szerint kézműves/kézmíves élelmiszernek az az egyedi jelleggel bíró termék nevezhető, melynek előállítása során a különös gondosság, a “mívesség”, a kézzel végzett és a szaktudás által irányított munkafolyamat dominál. Bár a procedúra részben gépesíthető, de kézi munkavégzésen, emberi erőfeszítésen, irányításon és tapasztalaton kell alapulnia.

Elvárás, hogy a termék minőségét meghatározó eljárásokat, műveleti lépéseket egyedi megmunkálással, kézzel vagy olyan egyszerű, hagyományos eszközökkel, gépekkel végezzék, melyet Magyarországon az iparszerű termelés során nem alkalmaztak vagy már nem alkalmaznak.

És ami talán még fontosabb. Az előírások alapján a kézműves termékek nem tartalmazhatnak pótanyagokat, vagyis mesterséges színezékeket, aromákat (ez egyes termékcsoportoknál megengedett), édesítőszereket és ízfokozókat sem.

A Kézműves tea, mint kézműves termék

Először is szeretnénk nektek bemutatkozni. Családi vállalkozás vagyunk, Brigitta, Kálmán és a gyerekek, akik megihletnek minket nap, mint nap a munkánkban is – lásd – gyerekteák.

Hogyan kezdődött?

Szüleinktől vettük át a termőföld szeretetét, házilag megtermelt zöldségen és gyümölcsön nőttünk fel. Így mi sem volt természetesebb annál, hogy a nászajándékba kapott pénzen kertföldet vásároltunk. A hosszú téli esték teázgatásai közben pedig megszületett az ötlet… Családi gazdálkodóként 2015-ben fogtunk bele a gyógynövények termesztésébe. Kezdetben borsmentát, citromfüvet és zsályát telepítettünk. A megtermelt herbát felvásárlónak értékesítettük. Több mint 6000m2-en gazdálkodtunk, folyamatosan bővítettük a gyógynövényeink körét is. Családunk nagy borsmenta kedvelő volt mindig is, doboz számra vásároltuk a filteres mentateákat. Eljött az idő, hogy a saját termelésű szálas teánkat fogyasszuk. Leleveleztük, megszárítottuk, feldolgoztuk, lefőztük. Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy mennyivel finomabb, mint amit eddig ittunk. Mindezt követte a citromfű, majd a zsálya próbája. Készítettünk magunknak, családtagoknak, ismerősöknek, barátoknak. Sorra érkeztek a pozitív, elismerő és ez által ösztönző visszajelzések. Beleszerettünk a növényekbe, illatukba, az aromájukba.

Ezt meg kell kóstoltatnunk másokkal is!

Így belevágtunk. Sok kísérletezés, kóstolgatás követte mindezt, majd egy megálmodott esztétikus külsőbe csomagolva megszülettek első saját kézműves teáink. Gyógynövényeinket kézzel ültettük, kézzel szedtük, gyomláltuk (mivel semmiféle vegyszert nem használtunk). A feldolgozás során nagyrészét külön üzemben szárítottuk, leveleztük, daráltuk, csomagoltuk. Igyekeztünk úgy összeállítani teakeverékeinket, hogy általa egy egészséges, jóízű, szerethető terméket nyújthassunk a fogyasztóknak. Kistermelőként voltunk jelen a piacon, azonban a dinamikus fejlődésünknek, terjeszkedésünknek gátat szabott a kistermelőkre vonatkozó területi korlátozás, így léptünk egy nagyot. Továbbfejlődésünk érdekében, vállalkozást alapítottunk és kiszélesítettük termékválasztékunkat, tetszetősebbé tettük termékeinket. Egyszóval mertünk nagyot álmodni!

Alapanyagaink

Őstermelőként a korábban gondosan termesztett növényeinket felvásárló üzembe adtuk le, ahol gondos ellenőrzés mellett átválogatták, szárították, vágták, darabolták ezeket, majd értékesítették olyan vásárlóknak, mint ma már mi is vagyunk. Alapanyagaink tehát olyan minőségi őstermelőktől származik, akik mi is voltunk egykor. Ellenőrzött és minőségi tanúsítvánnyal rendelkező alapanyagokból dolgozunk, HCCP minőségbiztosítási rendszerben.

A képeken is látszik, hogy mind-mind színtiszta növény, hihetetlen finom illattal. Imádjuk kibontani a zsákokat, azt az érzést, amikor megcsap minket a gyógynövény illata.

Receptúrák, csomagolás

Minden egyes tasak tea összetevőit külön-külön tized pontosságú hitelesített mérleggel mérünk ki, ezzel garantálva azok állandó ízét, zamatát. Nem használunk semmilyen mesterséges színezéket, aromát, édesítőszert és ízfokozót sem.

A kezdetektől folyamatosan képezzük magunkat, tanulunk, bővítjük gyógynövény ismereteinket. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy termékeink között mindenki megtalálja azokat, amik a testünk, a lelkünk és a tudatunk egészségére, megőrzésére hat. 

Késztermék, design

A tasakok zárása és cimkézése követi a csomagolási folyamatot. Az évek alatt igyekeztünk követni a kereskedelmi követelményeket, így a termékdesignt a színeket és az összképet folyamatosan próbáltuk modernizálni. Mára már vonalkód és QR kód is díszeleg a csomagokon.

Reméljük, hogy bizalmat szavazol nekünk és élvezettel fogyasztod termékeinket, amit ezúton köszönünk!

Brigitta és Kálmán 🙂

www.kezmuvestea.hu